Bij Arnhemse Boys worden jeugdspelers ‘Held van het veld’

Bij Arnhemse Boys worden jeugdspelers ‘Held van het veld’

ARNHEM – Arnhemse Boys maakt veel werk van fair play. Sinds kort krijgen de meeste sportieve jeugdspelers na afloop van de wedstrijd een ‘Held van het veld’-vaantje.

Arnhemse Boys Schuytgraaf  Held van het Veld

‘Voetbal is plezier, fair play is het fundament’, zo luidt het motto van voetbalclub Arnhemse Boys. “Ons fair play-project is ontstaan naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen”, zegt Edwin Maalderink, voorzitter van de fair play-commissie van Arnhemse Boys.

Na het overlijden van de grensrechter Richard Nieuwenhuizen ontstond er een collectieve verontwaardiging bij de club. Maalderink: “Er was veel aandacht in kranten, tv-programma’s en op social media. Maar nadat alle competities een week hadden stilgelegen, ging iedereen weer ‘gewoon’ door met voetballen. We zijn met een paar mensen bij elkaar gaan zitten en zodoende is de fair play-commissie ontstaan.”

Rottigheid bij Arnhemse Boys
De commissie kan niet helemaal voorkomen dat er ‘rottigheid’ plaatsvindt, zo geeft Maalderink aan. “Ook bij ons gebeurt wel eens wat. Vorig jaar heeft de KNVB ons A1 team na een vechtpartij uit de competitie gehaald. We willen hier vooral positief, gewenst gedrag stimuleren. Tegelijkertijd werken we hard aan ons imago, zowel binnen de club als daarbuiten.”

Arnhemse Boys verhuisde in 2009 naar de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf. Had de club voorheen een redelijk gemêleerd ledenbestand, nu heeft de club vooral jeugdleden, afkomstig uit jonge gezinnen uit de wijk. Maalderink: “Het fair play-concept dragen wij graag uit naar onze directe omgeving aangezien we het imago willen uitstralen van een sportieve verenging waar leden in een veilige omgeving kunnen voetballen.”

Voor een schouderklopje is nog nooit iemand van het veld gestuurd
Inmiddels geven Maalderink en zijn commissieleden op verschillende manieren invulling aan het concept fair play. Zo sieren inspirerende teksten als ‘Voor een schouderklopje is nog nooit iemand van het veld gestuurd’ en ‘Supporter als twaalfde man, niet als coach’, zowel de binnen- als buitenzijde van het clubgebouw. Ook stimuleert de commissie de aanwezigheid van selectiespelers bij trainingen van de jeugdelftallen. “Het zijn toch de rolmodellen van de vereniging. Juist voor de kleinere voetballers is het belangrijk dat onze oudere spelers het goede voorbeeld geven.”

Maar het meest in het oog springende initiatief is misschien nog wel de ‘Held van het veld’. Voorafgaand aan een E- of F-wedstrijd krijgt het bezoekende team en het elftal van Arnhemse Boys een ‘Held van het veld’ vaantje. “De aanvoerders moeten vervolgens gedurende de wedstrijd goed om zich heen kijken en beoordelen welke speler van hun eigen team zich van zijn meest sportieve kant heeft laten zien. Die speler is dan de Held van het veld en krijgt het vaantje. Het is maar een symbool, maar de jongens en meiden vinden het prachtig, ze komen er mee thuis en laten het aan opa en oma zien. Mooi toch?”

Maalderink is er van overtuigd dat deze acties bijdragen aan een voetbalklimaat waarin fair play centraal staat. “Fair play is een essentieel onderdeel van wat we willen zijn als vereniging. Goed voetbal is natuurlijk prachtig, maar sportief gedrag eigenlijk nog mooier.”

Integraal overgenomen van: VeiligSportKlimaat.nl

Geen reactie's

Geef een reactie