KUNSTGRAS EN SBR-RUBBERGRANULAAT

kunstgras en rubbergranulaat

KUNSTGRAS EN SBR-RUBBERGRANULAAT

Beste leden en ouders van onze leden,

Vanavond wordt in de uitzending van Zembla aandacht besteed aan mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels in kunstgrasvelden. De landelijke en regionale media berichten daar sinds gisteren uitgebreid over.

Wij als bestuur van Arnhemse Boys Schuytgraaf zullen de ontwikkelingen uiteraard met meer dan gemiddelde belangstelling volgen. Onze vereniging huurt de sportvelden van de Gemeente Arnhem.

Graag verwijzen wij u naar een persbericht (lees hieronder) van de KNVB waarin onder andere is opgenomen dat de KNVB in overleg gaat met de Vereniging Sport en Gemeente, het RIVM en de kunstgrasfabrikanten.

Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen en/of eventuele maatregelen die getroffen moeten worden.

Met vriendelijke groet,


Rick Schonis

Voorzitter Arnhemse Boys Schuytgraaf

Persbericht KNVB

Televisieprogramma Zembla besteedt woensdagavond aandacht aan mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van sporten op de met rubberen korrels ingestrooide kunstgrasvelden en vastgesteld dat er voor de sporters geen gezondheidsrisico’s zijn. Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen concluderen.

Meer informatie

Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters.

De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Aanstaande maandag staat er al een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.

RIVM: ‘Kunstgras is veilig’

De KNVB wil dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen. Voor wat betreft de gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat, baseert de KNVB zich op de expertise en feitelijke informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland.

Het RIVM heeft op basis van diverse onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan.

INFORMATIE RIVMLees meer informatie over de onderzoeken van het RIVM.

De Europese commissie is begin dit jaar een verkennend onderzoek gestart naar de gevolgen van rubberen producten, waaronder de rubberen korrels in kunstgrasvelden. De resultaten daarvan worden eind van het jaar verwacht.

Kunstgras voldoet aan alle normen

Kunstgrasvelden moeten veilig zijn om op te kunnen voetballen. Dat gaat zowel over voetbaltechnische eigenschappen – zoveel mogelijk als een echt grasveld – als de milieu- en gezondheidsaspecten. Het SBR-rubbergranulaat dat wordt ingestrooid in de Nederlandse kunstgrasvelden voldoet aan alle wettelijk vastgelegde normen en richtlijnen.

Bovendien voldoen de kunstgrasvelden in Nederland ook aan de regels met betrekking tot de speltechnische eisen van de FIFA en NOC*NSF. De KNVB adviseert verenigingen die kunstgras willen aanleggen over de richtlijnen en wettelijke normen, en ziet er voor de veiligheid en gezondheid van de voetballers op toe dat clubs hieraan voldoen.

KNVB in gesprek over alternatieven

Kunstgras is continu in ontwikkeling. De afgelopen jaren zijn er alternatieven voor rubberen korrels ontwikkeld die bijdragen aan een betere grasmat en milieuvriendelijker zijn. Een aantal voorbeelden is korrels van kurk of synthetisch rubber (TPE). Bijkomend voordeel is dat deze prettiger aanvoelen op warme dagen (geen geur en hitte).

De KNVB heeft eerder dit jaar vertegenwoordigers van overheidsinstanties (RIVM), gemeenten (VSG) en kunstgrasfabrikanten uitgenodigd om te praten over de kunstgrasvelden van de toekomst. De groeiende populariteit van kunstgras maakt dat de KNVB actief beleid voert op alle aspecten die te maken hebben met kunstgras. Een grasmat met de juiste speleigenschappen gaan daarbij hand in hand met veiligheid en gezondheid van de voetballers.

2 Reactie's
  • Rico van Hal
    Geplaatst op 07:22h, 14 oktober Beantwoorden

    Beste voorzitter,

    Gaat Arnhemse Boys alleen de ontwikkelingen afwachten en wachten tot het onderzoek is afgerond van het RIVM (eind van dit jaar) of hebben we een bestuur dat ook proactief in overleg met de gemeente voorzorgsmaatregelen gaat treffen op korte termijn.

    Er zijn meer dan voldoende ouders die zich zorgen maken over het spelen op kunstgras en dan is alleen afwachten mijns inziens onvoldoende.
    Mocht het bestuur in gesprek zijn met de gemeente hieromtrent dan zou het fijn zijn de ontwikkelingen/te ondernemen stappen te horen.

    Bij Ajax wordt er actie ondernomen en dit is zeker niet de enige club in het land.

    Graag verneem ik een reactie

    Met vriendelijke groet,
    Rico van Hal

    • Robin
      Geplaatst op 09:36h, 14 oktober Beantwoorden

      Beste Rico,

      Allereerst dank voor jouw reactie.

      Arnhemse Boys Schuytgraaf volgt vooralsnog de adviezen die afgegeven worden vanuit de KNVB en het Ministerie van VWS.

      Afgelopen week hebben wij ook contact gezocht met de manager van het Sportbedrijf Arnhem. De gemeente Arnhem is eigenaar van onze voetbalvelden.
      We hebben de vraag voorgelegd wat wij als vereniging kunnen verwachten van de gemeente en ook onze hulp aangeboden om Arnhem-breed tot weloverwogen keuzes te komen. Naast onze vereniging zijn er namelijk nog een behoorlijk aantal andere sportvereniging die gebruikmaken van de bewuste kunstgrasvelden.

      Het Sportbedrijf verwijst in eerste instantie naar de berichtgeving op hun site.

      Reactie vanuit Sportbedrijf

      Beste heer Vaartjes,

      Er is op dit moment (nog) geen bijeenkomst gepland, vooral ook omdat er, behalve het huidige standpunt van de gemeente, nog niet veel concreet nieuws te melden is.
      Wel zijn er nog dagelijks “ontwikkelingen” en uitspraken van diverse instituten (VSG, KNVB, RIVM); die zullen we in ieder geval scherp in de gaten houden.

      En natuurlijk sluit ik niet uit dat er alsnog een bijeenkomst komt, als die behoefte blijkt uit onze communicatie met de verenigingen.

      Verder wordt dit onderwerp ook vanavond in de gemeenteraad besproken. Misschien geeft dat nog aanleiding tot een andere koers.

      vriendelijke groet,
      Carlo van der Kraan
      Sportbedrijf Arnhem.

      Het is inderdaad waar dat er in het land sportverenigingen zijn, die het besluit hebben genomen om uit voorzorg niet meer te spelen op de kunstgrasvelden. Bij het leeuwendeel van de sportverenigingen wordt er nog wel gevoetbald, wat overigens niet betekent dat wij daar als bestuur onze keuze vanaf laten hangen.
      We volgen alle ontwikkelingen de komende tijd vanzelfsprekend op de voet en zullen jou en al onze leden op de hoogte houden.

      Met vriendelijke groet,

      Jan Willem Vaartjes
      Bestuurslid PR & Communicatie

Geef een reactie