Boys D1 met schrik vrij in Opheusden

Boys D1 met schrik vrij in Opheusden

DFS D1 - ArnhemseBoys D1
Zaterdag 12 april, we schrijven het jaar 2014…. Flarden mist zweven buiten door de lucht, een beschuitje wordt snel naar binnengewerkt. Het is nog vroeg. Om 10:00 uur worden we aan de aftrap op een veld in Opheusden verwacht. Onze gastheer na ons midweeks optreden in Wageningen is vandaag DFS. Uit Opheusden dus….

Opheusden wordt voor het eerst vermeld op een oorkonde die uit de 9e eeuw afkomstig is en waarvan een kopie uit de 12e eeuw bestaat. Wellicht is de naam Opheusden afgeleid van het woord ‘husa’, een oud-Germaans woord dat ‘huis’ betekent. In het dorp kan men vanaf de 17e eeuw tot op de dag van vandaag de hierop gelijkende geslachtsnaam Van Husde aantreffen.

Opheusden heeft nagenoeg nooit als zelfstandige gemeente bestaan. Tot 1811 maakte het deel uit van Dodewaard. Een paar jaar, van 1812 tot 1817, vormde het een zelfstandige gemeente, waarna het in 1818 bij de gemeente Kesteren kwam. Per 1 januari 2002 ging Kesteren met Dodewaard en Echteld één gemeente vormen. Deze kreeg eerst de voorlopige naam van ‘gemeente Kesteren’ maar deze werknaam werd op 1 april 2003 veranderd in de officiële naam ‘gemeente Neder-Betuwe’.

Tijdens de Duitse aanval in mei 1940 alsook in het najaar van 1944 moest Opheusden worden ontruimd omdat het in de vuurlinie was komen te liggen. In de nasleep van operatie Market Garden tot aan de bevrijding in mei 1945 lag Opheusden op de scheidslijn tussen het bezette en bevrijde gebied en vonden er daarom zware gevechten plaats.

De wedstrijd. 11 witte shirts en blauwe broek versus 11 rood-wit gestreepten met zwart short…. De mist is opgetrokken, het is prachtig weer…. De jonge scheids in warmgeel shirt en zwarte bermuda blaast voor het eerst op zijn fluit. Het veld is kortgeschoren en vochtig van de dauw… Het is onze Daan die al na een paar minuten de score opent met een prachtig schot in de rechter kruising… 0-1. De lente doet waar ie voor is. Vogeltjes fluiten, vlinders fladderen, Peter vlagt….. Guusje loopt een rondje om het veld en Maraouane scoort uit een voorzet van David….. 0-2, we typen de 6e minuut. Prachtige solo Maraouane, als een mes door de Nederbetuwse verdediging. De keeper, met pet, brengt redding en de rebound door David treft het zijnet… Uit de volgende aanval, van DFS ditmaal, wordt wel gescoord… Een stiftje is Pim te machtig en de spanning is weer terug. Maar niet voor lang. Nog geen minuut later brengt Maraouane de marge weer op 2 goals. Hij omspeelt de keeper en schuift de 3-1 in het netje…. En weer iets later is het Daan die scoort uit zijn eigen mooie actie. 4-1 alweer… 5 goals in 17 minuten. Waar gaat dit heen? Kan het scorebord dit straks wel aan? Wat klopt hier niet?….. Er is geen scorebord. Wel 2 dug-outs. De onze heb ik net met de spons uit de waterzak van alle condens ontdaan… 27e minuut uitbraak Maraouane, gestuit door de uitstekende Opheusdense sluitpost. Uit de counter wordt wit-blauw gevaarlijk, de sterke spits, hij heeft iets weg van Bony, raakt de lat. Op de rebound toont Pim zijn klasse door met een prachtige reflex onze opponent van scoren af te houden. Aan hem danken we de 4-1 ruststand. Want rust is het. 2e helft. Druk op onze goal. Pim moet ingrijpen en doet dat naar behoren. Justen heeft bijna de 5-1 op de sloffen, maar net naast… Aan de andere kant is Pim kansloos op een hoge knal van Opheusden…. 4-2, en even later zelfs 4-3, alweer uit een loeiharde knal. Vrije trap Maraouane van links, Yunior kopt naast. Spannend, onrustig aan de bal… En DFS vol geloof in punten… Maraouane kan voor lucht zorgen, soleert, passeert de keeper en schuift de bal net voorlangs…… Nog een paar benauwde minuten en dan….. Pfft pfft pfft…. Einde wedstrijd, 3 punten verhuizen van 0488 naar 026.

Het resultaat stemt tot tevredenheid, het spel was niet altijd geweldig, maar ons team toont aan over veerkracht te beschikken. Ook in mindere tijden staan we onze mannetjes… Nog altijd blijven we in de race voor de hoogste plek in de competitie. Nu op naar de volgende-ronde-wedstrijd om de Arnhem-Cup, woensdag aanstaande thuis tegen Sport Maakt Lenig.

Ik zeg, Come on Boys!

Geen reactie's

Geef een reactie