Boys na penalties knock-out in kwartfinale KNVB beker

Boys na penalties knock-out in kwartfinale KNVB beker

Huissen, zaterdag 22 februari 2014.
Kwartfinale beker RKHVV D1- ArnhemseBoys D1-a
Op het affiche prijkt een gave streekderby. RKHVV D1 – Arnhemse Boys D1. Het is ook nog eens kwartfinale KNVB beker. De wedstrijd staat onder leiding van een heuse bondsscheidsrechter. Alle ingrediënten voor een uurtje spanning en sensatie zijn aanwezig. En misschien wel langer, wie zal het zeggen? Er moet namelijk een winnaar komen uit een kwartfinale…..

Huissen. Huissen werd al tijdens de vroege middeleeuwen in 814 als Hosenhym vermeld; later (na de invallen der Noormannen) werd deze plaats Hosenheim genoemd. Vanaf 1033 en de daaropvolgende eeuwen werd Hosenheim eerst als Huschenheim of Heuschenheim, dan als Heuschen of Heussen, en tenslotte als Huessen, nu gespeld als Huissen (plaatselijk dialect is Huusse, incidenteel ook gespeld als Huesse) vermeld. Huissen (op dat moment Heuschenheim genoemd) blijkt in 1242 in handen te zijn van de graven van Kleef. Zij richten een tol in aan de Rijn en stichten een burcht. Rond die burcht ontstaat een handelsnederzetting. De plaats krijgt in ieder geval uiterlijk in 1314 stadsrechten. In 1502 was Huissen een enclave van Kleef. Karel van Gelre probeerde Huissen te veroveren. Hij belegerde de stad, maar de troepen werden door Kleef verslagen, iets dat elk jaar wordt nagespeeld. Vanaf de Tachtigjarige Oorlog is Huissen een katholieke enclave in het protestante Nederland. Veel katholieken uit de wijde omgeving van Huissen gaan daar ter kerke. Huissen en het nabijgelegen dorp Malburgen (de kerk verdween in de zestiende eeuw) blijven – net zoals de Liemers – tot het Hertogdom Kleef en met Kleef vervolgens tot Brandenburg (1614-1701) en Pruisen (na 1701) behoren. Tussen 1795 en 1816 verwisselde Huissen verschillende keren van eigenaar. Jan Willem de Winter is door Napoleon Bonaparte op 4 mei 1810 verheven tot Graaf van Huessen (mogelijk is Huissen bedoeld,voor Fransen lastig uit te spreken). Na het Congres van Wenen wordt Huissen in 1816 deel van Nederland.

In de jaren zestig van de 20e eeuw wordt de buurtschap Malburgen alsmede de Kleefse Pleij (aan de overzijde van de Nederrijn, alwaar de Rijn en de IJssel zich splitsen), door Arnhem geannexeerd. Op 1 januari 2001 is de gemeente Huissen gefuseerd met Gendt en Bemmel tot de gemeente Lingewaard. Ook is er de (nog gedeeltelijke in aanbouw zijnde) nieuwe wijk Loovelden bijgekomen.
Hoewel Huissen momenteel vooral een forensenstad is, speelt de historisch belangrijke tuinbouw nog steeds een grote rol. Daarnaast is de stad er in geslaagd om veel van de oude tradities, zoals de processie (Umdracht), de Huissense Gilden, het carnaval, de kermis met de daarbij behorende traditie van het Vleiskeure’ op de donderdag voorafgaand aan de kermis alsmede het eigen dialect te behouden. Deze tradities geven de stad een duidelijk zuidelijk karakter. Tante Til uit De familie Knots (Hetty Heyting) is een geboren Huusense…. En als je weet dat je in Aorem klutjes kan kopen om de häöre te bedekken, noâh, dan kunde wellus ène va Huuse sin…
kwartfinale beker RKHVV D1- ArnhemseBoys D1
Vanaf de aftrap zien we een leuke pot voetbal, het initiatief ligt vooral bij onze boys. De eerste kans is dan ook voor de Schuytgravenaren. Arman legt mooi af, het schot van Maraouane rechts naast. Onze Huissense vakgenoten spelen in blauw shirt en dito kousen, daar tussenin een witte pantalon, pijpen net boven de knieën afgeknipt. Dan een aanval van de mannen van Huissen-stad (hun plaatsgenoten van Jonge Kracht spelen in Huissen-Zand) midden door onze 16, gelukkig net rechts naast gemikt. Onze vaandeldrager vandaag is Ron. Vlaggen dat dié kan, man, een lust voor het oog. Ben bang dat Horst gerust in Afrika kan blijven…, die komt niet meer aan de bak. Het wordt even gevaarlijk voor Arnhems doel bij een listige terugspeelbal. Luca en Pim lossen het gelukkig prima op. Het spel golft lekker op en neer, het balbezit is veelal rood-wit gestreept met zwarte broek. Justen, Robin en Luca werken zich een slag in de rondte, net als Sam, Daan en Aron. Yunior, David en Arman zetten hun beste beentjes voor. Maraouane is weer ijverig en Pim geeft vanuit zijn goal sturing aan het team. Aron stuurt met een prachtige pass Maraouane de diepte in, die vervolgens de keeper omspeelt en vanuit een hele moeilijke hoek het zijnet treft. Even later vindt Maraouane de keeper op zijn pad, er is een aantal kansjes achter elkaar nu.  Hij moet er nu wel een keer in jongens! Maar dat zal in het eerste bedrijf niet meer gebeuren.

Tweede helft, windje in de rug, ’t is best fris. Ryan speelt vol vuur, ook Thijs en Job geven alles. Het gaat moeizaam, het spel is plots rommelig. Daan doet een goede poging van afstand, net niet hoog genoeg en zo een prooi voor de uitstekende keeper van de Blauwen…. Zouden penalties dan straks de beslissing moeten brengen? Daan speelt met een mooie pass David aan, die mikt onder dreiging van de keeper links naast. En dan….. Tegen de verhouding in een counter en ja hoor….. Uiterst cool en effectief afgewerkt door Blauw-wit-blauw. 1-0. Mooie solo Sam, vlammend schot door doelman gekeerd, rebound Maraouane net voorlangs…. Met een vrije trap brengt Daan de bal in het strafschopgebied en op onnavolgbare wijze belandt deze voor de voeten van Maraouane….. Die sleept er toch nog strafschoppen uit…. Pfffffff 1-1, wat een spanning …. 5 spelers en Pim, zij staan voor misschien wel de spannendste minuten in hun prille carriere. Na 5 pingels nog gelijk, 3-3. De knock-out serie dan. Nu de andere spelers in de middencirkel. Helaas, maar waar. Na een score uit hun eerste pingel, gaat het bij onze eerste mis.  Prima ingeschoten, maar de lat ligt de halve finale in de weg. Gefeliciteerd RKHVV!

kwartfinale beker RKHVV D1- ArnhemseBoys D1-b

Onze jongens hebben gevochten als leeuwen. We hebben de mogelijkheden gehad, maar vandaag wilde het gewoon niet lukken. Dat is jammer, maar jongens, echt niet meer dan dat! De koppies weer omhoog en ons weer herpakken in de competitie ….

Come on Boys!

Geen reactie's

Geef een reactie