Driel D1 – Arnhemse Boys D1

Driel D1 – Arnhemse Boys D1

20140405_134915
Harde dreun van buren voor Boys D1

Zaterdag 5 april anno 2014. Voor ons liggen 60 spannende minuten. Het veld wordt omzoomd door misschien wel ruim honderd toeschouwers, velen van hen meegereisd vanuit Arnhem-Zuid. Het is heerlijk voetbalweer. Vandaag speelt de lijstaanvoerder, wij, tegen de directe concurrent, met 2 punten minder onze uitdager Driel, gestoken in prachtig wit met rode V en rood short.

Driel. Op 21 september 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd Driel bevrijd door de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade onder leiding van Stanislaw Sosabowski. De brigade was bij Driel geland om in het kader van de Slag om Arnhem de Rijnbrug bij Arnhem vanuit het zuiden te veroveren. Enkele oorlogsmonumenten in het dorp herinneren nog aan de strijd. Ook de lokale voetbalclub, RKSV Driel, eert nog steeds de Poolse bevrijders; de clubkleuren zijn, net als de kleuren van de Poolse vlag, rood en wit; daarnaast is een parachute in het logo verwerkt. De katholieke kerk in Driel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en na deze oorlog weer herbouwd. Daarmee is deze architectonisch een typisch naoorlogs kerkgebouw.

De Oldenhof, aan de westkant van Driel, is een woonwijk die in de jaren zeventig werd gebouwd. Vroeger was het een landgoed dat al voor 1400 bestond en toen ‘het goet te Driel’ genoemd werd en later ‘de Oldenhof’. De statige buitenplaats De Oldenhof werd midden 19e eeuw in de zomermaanden bewoond door de Arnhemse tabaksmagnaat Alexander Cremer en zijn gezin. De zoon Jacob Jan Cremer (1827-1880) werd later de schrijver van de toen veelgelezen Over-Betuwsche novellen in de streektaal, die zich afspelen in en rond Driel. In 1870 werd dit huis gesloopt. Cremer noemt vele locaties in Driel, waaronder boerderij ‘Het Uiversnest’, in zijn novellen.De Kerkstraat, in het centrum van Driel, is een van de drukkere straten. In deze straat zijn een aantal zelfstandige ondernemers gevestigd. Bij de aanpassingen daar in de jaren negentig is het oude klooster afgebroken. Op deze plaats staat nu een supermarkt. Een bezienswaardigheid is het stuwcomplex in de Rijn. Een Drielse tennisclub, TV De Stuw, is naar deze stuw vernoemd. Op 19 september 2009 bezochten premier Jan Peter Balkenende en zijn Poolse ambtsgenoot Donald Tusk Driel in het kader van de vijfenzestigste herdenking van Operatie Market Garden.

Aftrap. Het initiatief ligt direct bij de thuisploeg, zij móeten. Al snel een schot op doel, helaas, met veel geluk en pech tegelijk door de benen van onze topkeeper Pim….. 1-0. Een paar minuten later wordt een in de verdediging verkeerd breed gelegde bal door Maraouane onderschept en keurig afgerond….. 1-1. Spanning……  Goed voetbal blijkt lastig op het groen-groen-groen-groen-knolle-knolle-land. Er zaten zelfs geen 2 haasjes heel parmant. Na 18 minuten moet de scorebordbediener weer aan het werk. Helaas niet om de rechterkant in beweging te brengen… Het is Driel dat scoort met een listig lobje over Pim. 2-1.  Een paar minuten later wordt het zelfs 3-1 als wij op snelheid worden geklopt en de bal snoeihard achter Pim in de touwen verdwijnt. Hiermee is nu reeds de eindstand van de eerste ontmoeting eerder in het seizoen bereikt. Rust. Aftrap. 4-1. Wat een slappe hap…. Uitbraak, reddende voet van Pim. 4-2 door David, een frommelgoaltje na moeizaam verdedigen door Driel. 4-3. Afgekeurd. De voorzet blijkt ingetikt in buitenspelpositie…… Driel speelt vol gas, rood-wit gestreept met zwarte broek slechts op de waakvlam vandaag…. Het vuur, het gif… Het is er niet dit keer. De strijd om de titel is nog niet voorbij, maar we hebben onszelf vandaag een slechte dienst bewezen. Bedankt supporters voor jullie steun, we hadden jullie graag wat meer gegeven… Vanaf nu zijn de fruitplukkers de te kloppen ploeg en als zij het hoofd koel houden trekt over een paar weken de platte wagen door de Dorpstraat, de Cremerstraat en de Molenstraat in plaats van door de zo gehoopte Metamorfoseallee, de Marasingel en de Minervasingel….

Ondanks alles,

Come on Boys!

2 Reactie's
 • Ron Teunissen
  Geplaatst op 08:46h, 06 april Beantwoorden

  Beste buren, bedankt voor dit mooie en objectieve verslag!
  De competitie zal spannend blijven tot het laatste moment!
  Succes

 • Jan
  Geplaatst op 06:10h, 21 mei Beantwoorden

  Wat een leuk verslag met de informatie over Driel. De schrijver heeft zich goed verdiept in de geschiedenis van Driel. Over Jacob Cremer is veel te lezen op http://www.jacobcremer.nl

Geef een reactie