Langste adem redt Boys in treffen met Lienden

ArnhemseBoys D1 - FC Lienden D1 (6)

Zaterdag 12 oktober, 2013.

Vorige week werd het uitduel tegen RVW met 1-5 gewonnen, maar getuigen spreken van een erg matige wedstrijd waarin in plaats van tegen de tegenstander vooral tegen zichzelf werd gevoetbald.

Tegenstander vandaag is FC Lienden D1, onze Betuwe-genoten gestoken in verticaal gestreept blauw- wit shirt en witte broek. De club uit het 6.000 zielen tellend fruittelersdorp en behorend tot de gemeente Buren, heeft op voetbalgebied de laatste jaren een grote reputatie opgebouwd. Al jaren speelt het vlaggenschip in de Topklasse en wist het aansprekende trainers te strikken als Hans Kraay jr en momenteel Hans van der Haar. Andere weetjes: in Lienden stonden de wiegen van onder meer ex-president-directeur van Philips, Jan Timmer en gitarist Harry Sacksioni.

Al snel na het eerste fluitsignaal, maar pas na het eerste doelpunt van de wedstrijd in de 6e minuut dromt de vakjury langs het veld naast de dugout weer samen. Jan V., Hans J., Ron T. en Peter H., te laat dus om gezamenlijk getuige te zijn van de prima 1-0 van de voet van Daan, die zichzelf door een goede combinatie binnen het strafschopgebied in een uitstekende positie brengt om uit te halen. Dit tot genoegen van technisch duo Stanley W. en Rick K., dat net als schrijver dezes in de eerste minuten heeft geconstateerd dat Lienden D1 beslist geen walk-over zal worden. De blauw-witten maken een zeer gretige indruk en laten Arnhemse Boys niet in het spel komen. Van opbouw door de thuisploeg is in deze fase geen sprake en de Liendenaren krijgen kansen. Uit dode spelmomenten zoals vrije trappen en corners wordt regelmatig gevaar gesticht en in de 16e minuut wordt een afgeslagen bal in de 16 meter uitstekend links voorbij een kansloze Pim in het doel gewerkt. 1-1, niets op af te dingen. Het loopt van geen kant meer bij onze ploeg, er is veel balverlies, er zit geen gedachte achter het spel. Gewoonweg slordig en onnodig is het balverlies door foutief ingooien. Evenals het koppen zou dit voor de komende tijd een aandachtspunt moeten zijn op de training. Ryan laat vandaag wel zien wat hij in huis heeft. Hij heeft een paar prima acties op links, zowel passeer- als combinatieacties, en wint ook duels van zijn directe tegenstander. Ondanks de kritische kanttekeningen bij het spel deze eerste helft is de afsluiting ervan formidabel. In de 23e minuut komt de brille van het team tevoorschijn met een vloeiende aanval over een aantal schijven over rechts, keurig afgerond door Thijs die daarmee de ruststand op 2-1 bepaalt.

De 2e helft. Het spelbeeld is niet veel anders dan in het eerste bedrijf. Optisch lijkt de wedstrijd in evenwicht, met fases waarin Lienden het betere van het spel heeft. Dat wil zeggen dat de ploeg beter verzorgd voetbal speelt. De Boys blijven onrustig aan de bal en bedienen zich vaker van de lange bal. Kansen komen er toch. Ryan ziet zijn prima voorzet net niet op het hoofd van Marouane belanden, maar even later, in de 22e minuut, komt er dan toch een nieuwe 100% kans. Penalty. Een verdediger van Lienden werkt uit een reflex een inzet van de rood-witten onreglementair met de arm uit het doel. Een penalty en een 5 minuten tijdstraf zijn de consequenties. Aan Thijs het enge klusje vanaf 11 meter de goalie te verschalken. Hij toont zich cool en zet de keeper op het verkeerde been. 3-1. Wedstrijd gelopen? Zo heeft het de afgelopen 52 minuten nooit gevoeld en ook de resterende tijd is er geen (groot) Arnhems overwicht. Maar ook nu weer is er, net als in de eerste helft, een korte opleving voor het sluiten van de markt en weet Yunior met een prachtig afstandschot hoog over de keeper maar laag genoeg voor net onder de lat de keeper voor het laatst vandaag kansloos te laten. 4-1 is de eindstand. Geflatteerd? Kijkend naar de kansenverhouding mag je stellen dat de Boys er effectief mee om zijn gegaan. Lienden was qua voetbal niet (veel) minder en het kan niet anders dan dat zij de punten nog wel gaan pakken.

Laten we zeggen dat de langste adem vandaag de doorslag heeft gegeven. Maar goed, deze punten tellen ook gewoon hoor….. Op naar de oefenwedstrijd en het bekerduel over anderhalve week,